Wat is effectieve tekst?

Een tekst is effectief als die bijdraagt aan het doel dat u voor ogen hebt. Daarvoor moet die tekst iets teweegbrengen bij de doelgroep: er moet een lampje gaan branden. Het principe is eenvoudig. De realisatie is een vak. EffectieveTekst.nl gaat graag voor u aan de slag.

Elke tekst heeft een bepaald doel. Dat klinkt logisch. Toch verschijnen er veel teksten die niet zijn toegespitst op een beoogd resultaat. De doelgroep leest de tekst en… daar blijft het bij. EffectieveTekst.nl heeft 25 jaar ervaring. En levert teksten die de doelgroep informeren, overtuigen, betrekken of activeren.

Gericht op het doel

Wat wilt u dat de doelgroep denkt, doet of voelt na het lezen van de tekst? Ofwel: welk concreet doel heeft de tekst? Aan welke missie of doelstelling van de organisatie moet de tekst bijdragen? Zulke vragen stelt EffectieveTekst.nl voordat het tekstschrijven start. Hoe concreter het doel, des te beter kun je keuzes maken en gericht schrijven. Het doel bepaalt mede de optimale vorm en lengte van een tekst, de structuur, de stijl en de mate van complexiteit.

Het kan lastig zijn om een doel helder te krijgen. Daarom denkt EffectieveTekst.nl desgewenst daarover mee.

Met respect voor de lezer

Voor wie schrijf ik? Waarom richt de organisatie zich tot deze doelgroep? Wat weet de doelgroep al over het onderwerp? En bij welke toon, termen en stijl voelt de doelgroep zich goed?

Het antwoord op deze vragen helpt bij het schrijven van een doelgericht tekst, omdat de antwoorden inzicht geven in de ‘frequentie’ waarop je de doelgroep kunt bereiken. Elke doelgroep heeft een genadeloze antenne: als de tekst niet is gemaakt met oprecht respect voor de kennis en behoeften van de doelgroep, dan mist die zijn uitwerking.

Oog voor detail

Details kunnen een tekst maken en breken. In de basis moet een tekst inhoudelijk correct en foutloos geschreven zijn. Krachtige details verrijken een tekst en dragen bij aan de effectiviteit: heldere uitleg, treffende metaforen of aangrijpende citaten.

Maar oog voor detail betekent ook: een (één) rode draad, een heldere structuur en begrijpelijke taal. Ofwel: niet verdrinken in details.